Woning Stijl

Leven in en met stijl

Is een constructieberekening aanbouw vereist?

We kunnen vandaag de dag vaststellen dat heel wat mensen die vastgoed kopen de keuze maken om iets kleiner te gaan wonen. Dat is in eerste instantie ook logisch, want op deze manier slaagt men er natuurlijk vrij eenvoudig in om de aankoopprijs van het vastgoed dat men wenst binnen de perken te houden. Echter moet er in de praktijk doorgaans na een zekere hoeveelheid aan tijd worden vastgesteld dat er toch sprake is van net wat te weinig bewoonbare oppervlakte. Het is omwille van deze reden dat het realiseren van een aanbouw tegenwoordig zo populair is. Ben jij ook van plan om je woning op die manier uit te breiden? Hou er dan altijd rekening mee dat er verplicht een constructieberekening aanbouw dient te worden uitgevoerd. Meer hierover lees je hieronder.

Waarom kiezen steeds meer mensen voor een aanbouw?

Wanneer er standaard voor werd gekozen om een iets kleiner huis te kopen is het vrij normaal dat mensen op een bepaald moment met het idee kunnen spelen om op zoek te gaan naar mogelijkheden om hun bewoonbare oppervlakte uit te kunnen breiden. Een aanbouw leent zich daar werkelijk uitstekend voor. In principe is het een vrij kleine verbouwing terwijl de impact op de bewoonbare oppervlakte best aanzienlijk kan zijn. Let wel, bovenstaande betekent niet dat er niet veel bij een aanbouw realiseren komt kijken. Zo dien je er bijvoorbeeld rekening mee te houden dat je wettelijk gezien verplicht bent om een constructieberekening aanbouw uit te laten voeren.

Een constructieberekening aanbouw is dus wettelijk verplicht?

Het is lang niet bij elk type verbouwing in de praktijk verplicht om een constructieberekening uit te laten voeren. Echter zijn er wel verschillende vormen van verbouwingen waarbij dit wel een absolute vereiste is. Het gaat hierbij dan specifiek om de werkzaamheden waarbij er mogelijks sprake is van een bepaalde impact op de stabiliteit van het pand in kwestie. Dit geldt dus zeker voor het realiseren van een aanbouw. Voor heel wat mensen geldt dat ze de impact van deze uitbreiding aan hun woning in de praktijk toch best een beetje onderschatten. In ieder geval dient er dus zeker rekening mee te houden dat er een constructieberekening aanbouw dient te worden uitgevoerd. 

Met welke kosten moet je op dit vlak rekening houden?

Het feit dat je wettelijk verplicht bent om een constructieberekening aanbouw uit te laten voeren zorgt er in de praktijk uiteraard ook voor dat je genoodzaakt zal zijn om rekening te houden met een bepaalde kostprijs. Wat de kosten van een dergelijke constructieberekening betreft zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat deze voor een aanbouw best goed meevallen. In principe zijn deze kosten dan ook ergens gelegen tussen de gemiddeld 250 en 500 euro. Let wel, het spreekt voor zich dat het de constructeur in kwestie is die je gaat inschakelen die deze kosten gaat bepalen. Wil je dus met andere woorden een bepaalde besparing kunnen realiseren? Dan kan het altijd een aanrader zijn om even een objectieve vergelijking uit te voeren tussen verschillende constructeurs.