Woning Stijl

Leven in en met stijl

PVC voor zowel zakelijk als particulier gebruik

Met een vloer van PVC kun je op een relatief betaalbare wijze een onderhoudsarme vloer creëren. Hierdoor is afgelopen jaar de PVC vloer kopen een veelgemaakte keuze geweest. Zowel voor bedrijven als voor particulieren lijkt dit in een snel tempo hét alternatief voor bijvoorbeeld laminaat of hout te worden. Wat de verschillen zijn met andere vloeren en waarom dit materiaal vaak gekozen wordt, daarover gaat dit artikel. Daarnaast lees je over de duurzaamheid en waar je bij het kopen van PVC vloeren op moet letten.

PVC vloer kopen of toch een ander type vloer?

Voor een vloer van PVC heb je tegenwoordig dezelfde designs als voor andere type vloeren. Een mooie houten vloer, marmer vloer of gietvloer kopen? Hetzelfde effect kan met dit materiaal bereikt worden. Daarentegen heeft deze kunststof vloer geen onderhoud nodig zoals hout of marmer dit wel heeft. Ook is het leggen ervan een stuk simpeler en zijn de eisen aan de ondervloer lager dan voor bijvoorbeeld een gietvloer. Overigens zijn de eisen voor een lijm PVC vloer hoger dan voor klik PVC en moet de ondergrond stabiel en vormvast zijn. De vloer kan echter prima op vloerverwarming geplaatst worden, iets wat met hout een stuk lastiger kan zijn.

Is polyvinylchloride duurzaam?

PVC staat voor PolyVinylChloride. Deze stof werd in de jaren 60 voor het eerst massaal toegepast in producten. Je kent die vloeren wel van zeil vloerbedekking. Dit was hetzelfde materiaal, maar met een aantal slechte toevoegingen erin. Later bleek dat sommige van deze stoffen schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Inmiddels zijn deze stoffen verboden en is er streng toezicht op. polyvinylchloride van nu is een duurzaam product welke volledig gerecycled kan worden. Koop je vloer altijd bij een gerenommeerde winkel en koop niet de goedkoopste. Let bij vloeren van gerecycled PVC extra op of er niet schadelijke stoffen inzitten. Keurmerken verschillen per land, maar onder andere het Duitse DIBt keurmerk controleert de vloeren. Kijk ook naar de emissiewaarde van vloeren, dit geeft aan hoeveel schadelijke stoffen de vloer aan zijn omgeving loslaat. 

Kwaliteit en kosten van een vloer 

Je weet nu dat je moet letten op de kwaliteit van de PVC vloer. Dit betekent dat je dus niet moet gaan zoeken naar de goedkoopste vloer en beter ook geen oude vloer kunt kopen. Er zijn een aantal fabrikanten die extra aandacht aan kwaliteit hechten. mFLOR en Hoomline zijn hier een voorbeeld hiervan. Zij laten hun producten keuren en kopen hoge kwaliteit polyvinylchloride in. Deze vloeren zijn in aanschaf iets duurder, maar deze fabrikanten geven ook goede garantie. De garantie van mFLOR is 15 jaar.

Bereken de kosten van de vloer nooit alleen in aanschafprijs uit, maar vertaal het naar de verwachte levensduur van de vloer. Daarom is ook de slijtvastheid van de vloer van belang. De kosten van deze vloeren zitten rond de 35 á 40 euro per vierkante meter in aanschaf. Daar komen de kosten voor plaatsen bij. Deze laatste kosten heb je ook voor een goedkope vloer leggen, dus iets extra’s besteden aan de kwaliteit van het materiaal geeft je veel langer plezier van je investering.

Bestel jouw nieuwe vloer op www.tegelsenlaminaat.nl!