Woning Stijl

Leven in en met stijl

Waarom moet je kiezen voor een laadpaal met load balancing?

Een laadpaal met load balancing is vooral geschikt als je meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikt thuis en overbelasting van het stroomnet wilt voorkomen. Naast de energiezuinigheid zijn er nog meer redenen om een oplaadpaal met load balancing te kopen. Lees de tekst hieronder zorgvuldig door om te weten waarom je moet kiezen voor een laadpaal met load balancing.

Een laadpaal met load balancing

Een laadpaal die is voorzien van load balancing is niets meer dan een oplaadpaal waarbij het beschikbaar laadvermogen automatisch aangepast wordt aan de hoeveelheid stroom die je tot je beschikking hebt. Hierdoor bespaar je flink op de energiekosten. Een ander woord voor load balancing is ‘Smart Charging’ of ‘slim opladen’.

De werking van load balancing

Kies je voor een laadpaal met load balancing, dan zorgt dit systeem dat de belasting van het stroomnetwerk continu wordt gemeten om zo de laadsnelheid van de laadpaal hier goed op af te stemmen. Zo kunnen andere apparaten in je woning voorrang krijgen. De hoeveelheid stroom wordt op deze wijze op een optimale manier benut waardoor je accu snel op kan laden zonder het overbelasten van het stroomnetwerk.

De voordelen van load balancing

De meest voorkomende voordelen die bij load balancing komen kijken van een laadpaal worden hieronder opgesomd:

  • Er wordt rekening gehouden met het optimale vermogen dat afgenomen en afgegeven kan worden. 
  • Je voorkomt het overbelasten van het stroomnetwerk in huis.
  • Je hoeft de meterkast niet te verzwaren waardoor je bespaart op de kosten.
  • De laadtijd is vele malen korter omdat het maximale laadvermogen gehanteerd gebruikt.
  • Je kunt meer dan één elektrische auto tegelijkertijd laden.

Stroomuitval voorkomen 

Het opladen van de accu van een elektrische wagen neemt veel stroom in beslag, waardoor het stroomnet snel overbelast kan worden als je ook meerdere apparaten tegelijkertijd aan het gebruiken bent. Om stroomuitval en andere problemen te voorkomen kan je kiezen voor het verzwaren van de meterkast, maar je kunt ook kiezen voor de aanschaf van een laadpaal met load balancing.

Wat kost load balancing?

Een laadpaal met load balancing hoeft niet veel te kosten. De kosten worden vooral bepaald door te kijken naar zaken zoals de soort oplaadpaal, het merk van de paal (bijvoorbeeld de Wallbox laadpalen), maar ook het model en de leverancier waar je de oplaadpaal koopt. Je kunt gemiddeld uitgaan dat je een meerprijs van € 150 tot € 200 betaalt.

Zakelijk en particulier gebruik

Een laadpaal met load balancing is niet alleen voor privégebruik geschikt, maar ook voor zakelijk gebruik. Zowel particulieren als ondernemers kunnen dankzij load balancing het maximale halen uit de capaciteit van het stroomnet thuis of op het werk.

Subsidie aanvragen

De kosten voor een laadpaal met load balancing lopen enorm op afhangend van je keuzes, waardoor je kunt kiezen om een subsidie aan te vragen indien deze beschikbaar is in je gemeente. Neem contact op met de gemeente of met een lokale expert voor meer informatie. Subsidies worden namelijk uitgereikt aan Nederlanders die investeren in energiezuinigheid en duurzaamheid, waar ook laadpalen bij horen.