Woning Stijl

Leven in en met stijl

Aandacht: doe de zelftest en ontdek of je een slaapapneu hebt

10

In dit bericht wilde ik je aandacht vragen voor het fenomeen slaapapneu. Dit komt immers vaker voor dan we denken en, sterker nog, van de mensen die het hebben, weet vier van de vijf niet eens dát ze het hebben. Ben je een luide snurker, is het geluid dikwijls nog door een dichte deur te horen? In dit geval is de mogelijkheid toegenomen da je een apneu hebt, lees dit bericht dan dus ook aandachtig door.

Heb jij zelf een apneu?

Een slaapapneu staat voor een ademstop (van de combinatie a-pneu) en houdt in dat je gedurende de nacht meerdere malen geen adem kunt halen. De adem stokt je onbewust in de keel en er is geen luchttoevoer mogelijk in je luchtpijp. Dit kunnen ademstops van een paar seconden maar ook van tientallen seconden zijn tot aan een minuut. Soms schrik je wakker en weet je niet waarom, maar in het gros van de gevallen ga je eraan voorbij. Je diepe slaap wordt er echter mee doorbroken, waardoor je, ongeacht het aantal uren dat je slaapt, nooit helemaal aan je rust toekomt. Dit haalt je vervolgens overdag in, met concentratieproblemen, een onverklaarbare vermoeidheid en prikkelbaarheid tot gevolg. Bovendien brengt het op de langere termijn risico’s met zich mee, bijvoorbeeld in een verhoogde kans op hart- en vaatziekten of suikerziekte.

8

Een slaapapneu kun je tegengaan door te zorgen dat de luchtpijp niet dichtvalt, bijvoorbeeld met een slaapbeugel. Ook kun je ervoor zorgen dat wanneer dit gebeurt, je wel een toevoer van lucht blijft houden, bijvoorbeeld middels een luchtmasker of neusdopjes. Heb je meestal een apneu als je op je rug ligt, dan zijn er ook apparaten die ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt. Genoeg oplossingen dus! Wees er dus op tijd bij, doe de zelftest op de website van de Nederlandse Snurkpoli en daarna eventueel verder onderzoek – en ontdek wat je kunt doen. 

9

Meer verhalen